Regeringen vill se fullständig köttmärkning

29 oktober, 2013 i Handel, Livsmedel

Regeringen har bytt ståndpunkt i köttmärkningsfrågan och vill att kött från gris, får, fågel och get också ska ha ursprungsmärkning, det vill säga att det ska anges födelseland/ort, var det uppfötts och slaktats, rapporterar Norran. – Idag kan konsumenten bli lurad. Jag tycker vi ska upplysa konsumenterna på ett korrekt sätt så att de kan göra det medvetna valet, det vill konsumenter kunna göra, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Sveriges Konsumenter välkomnar regeringens inställning till ursprungsmärkningen. – Vi hoppas att de verkligen driver det här med kraft. Ursprunget, där djuret faktiskt har levt, är ett starkt konsumentkrav, säger generalsekreteraren Jan Bertoft. EU-kommissionen ska ta ett beslut om sin inställning i frågan senast i december och reglerna väntas börja gälla någon gång under 2014. Läs mer >> ATL skriver om hur LRF också är positivt inställda till regeringens ståndpunkt. – Vi utgår från att regeringen nu arbetar aktivt genom alla tänkbara kanaler i EU för att få majoritet för vår uppfattning och därmed ge svenska konsumenter rätt att få veta var maten kommer ifrån, säger förbundsordförande Helena Jonsson. Till notisen >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.