”Lita inte på känslorna” vid köp

31 oktober, 2013 i Bedrägeri, Handel

Det är några faktorer som psykologen Anders Wahlberg tror kan bidra till att så många blir lurade i nätaffärer, skriver Norran. – En första sak som forskningen visar är att vi gärna drar snabba slutsatser och gör snabba analyser, som tyvärr i efterhand visar sig vara bristfälliga. Lite förenklat kan man säga att hjärnan är rätt så lat. Om vi trots allt försöker göra en bedömning av situationen – väga för- och nackdelar i samband med en affär – ja, då går vi ofta på känslor och låter bli de viktiga motfrågorna. Ringer man säljaren och det låter bra, kanske vi nöjer oss med detta. Men hur vet vi att det som säljaren säger är sant? Kanske en mjuk röst och ett brett leende var det enda som behövdes för att man skulle gå på bluffen, säger han. Ett av hans råd är att inte ha för bråttom, att våga tänka långsamt och inse att det här inte är sista chansen att göra en bra affär. Läs hela intervjun och hans råd här >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.