Utbrett slarv med konsumenträtt på nätet

12 november, 2013 i Handel, Konsumenträtt

Många företag slarvar med grundläggande konsumenträttigheter på sina webbplatser. Det visar en stor granskning som Konsumentverket har genomfört, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Felaktig information om den lagstadgade reklamationsrätten samt ångerrätten och bristande förköpsinformation vid försäljning av försäkringar är vad Konsumentverket hittade i sin granskning. Myndigheten har tagit kontakt med samtliga företag med brister och kräver att bolagen rättar sig. Till pressmeddelandet >> – Ytterst är det företagens ansvar att ha koll på reglerna. De ska veta vad de är skyldiga att informera dig om och de ska informera dig på rätt sätt, säger KO Gunnar Larsson i en kommentar till granskningen. Den kan läsas i sin helhet här >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.