Tre-kunderna slipper betala för bedrägerisamtalen

20 november, 2013 i Bedrägeri, Tele- och internet

Drygt 20 000 Tre-kunder ringde tillbaka till Kongo-numren men ingen kommer behöva betala tillbaka, skriver operatören i ett pressmeddelande. Den absolut största majoriteten debiterades i genomsnitt 13 kronor och 276 kunder debiterades mer än 100 kronor. Men ingen kommer alltså behöva betala för dessa bedrägerisamtal som stoppats sedan i söndags. Till pressmeddelandet >> Till NSK säger Tre att operatören kommer vägra att betala för samtalen till den operatör som fakturerar dom för samtalen. – De får väl stämma oss om de inte är nöjda, säger Tres press- och informationschef Erik Hörnfeldt. Läs mer >> Metro skriver samtidigt om att det verkar vara ytterst få kunder hos Telia, Tele2 och Telenor som drabbats. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.