Utredning: Hårdare straff för bluffakturor

18 december, 2013 i Bedrägeri

Idag lägger regeringens utredare fram sin utredning om bluffakturor. Utredaren och överåklagaren Gunnel Lindberg föreslår en ny straffbestämmelse om grovt fordringsbedrägeri, skriver SR Ekot. Det ska det räcka med att bevisa att bedragaren haft ett syfte att vilseleda för att kunna fällas men brottet måste också rikta sig mot många och röra stora värden. Grovt fordringsbedrägeri föreslås ge från sex månader till sex års fängelse – samma straffskala som grovt bedrägeri. Läs mer >> Regeringens pressmeddelande om utredningen kan läsas här >> Där framgår det också att utredningen föreslår att identitetskapning i sig ska kriminaliseras. Brottet ska heta identitetsintrång och straffet kan bli upp till två års fängelse.

Kommentarsfunktionen är avstängd.