Citrusfrukter badar i bekämpningsmedel

19 december, 2013 i Livsmedel

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, visar i 2013 års testomgång av livsmedel att nästan alla citrusprover – 80 procent av 4 363 analyserade citrusprover – innehåller rester av bekämpningsmedel, skriver Aftonbladet. Resterna finns ibland i fruktköttet men oftast sitter de i skalet, och därför rekommenderar danska Livsmedelsverket att man ska välja ekologiska frukter om det är skalet man vill åt. Svenska Livsmedelsverket tycker att det rådet är överdrivet. – Intaget av skal är inte så högt att det medför någon hälsorisk, det är vår bestämda uppfattning. Vi rekommenderar konsumenterna att skölja och borsta frukten. Bekämpningsmedel på citrusfrukter ligger på ytan och då får man bort det mesta. säger Leif Busk, vetenskaplig rådgivare på Livsmedelsverket. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.