Identitetsstölder utmanar den svenska modellen

7 januari, 2014 i Bedrägeri

Polisen vill att offentlighetsprincipen begränsas så att det blir svårare att få ut uppgifter om privatpersoners inkomster, skulder och personnummer. Detta i syfte att förhindra identitetsstölder, skriver DN. Kritiker hävdar att förslaget äventyrar den svenska modellen. Rätten att vara anonym är nämligen en av grundpelarna i offentlighetsprincipen. Thomas Bull, professor i konstitutionell rätt och ledamot i Högsta förvaltningsdomstolen, säger att polisens förslag skulle kräva en grundlagsändring. Läs mer >>

1 svar på Identitetsstölder utmanar den svenska modellen

  1. Eller så gör man det svårare att teckna lån och kreditkort i någon annans namn genom att endast skicka ut papper till folkbokföringsadress och kräva vändande brev med signatur.

    Det sista vi behöver är ytterligare inskränkningar i offentlighetsprincipen.