ARN: Ryanair ska betala 60 000 i kompensation

21 januari, 2014 i Konsumenträtt

Åtta personer – fyra par – skulle resa hem till Sverige från Kroatien men väl på flygplatsen fick de veta att Ryanair ställt in flyget på grund av blåst. Flygbolaget transporterade resenärerna till en busstation varifrån de fick planera sin hemresa själva, skriver Corren. Tåg var det enda alternativet för paren, vilket innebar att det skulle ta totalt två dygn att komma hem och en merkostnad på 7 000-10 000 per par. Paren tog ärendet till ARN, som nu ger dem rätt. Ryanair kan inte riktigt bevisa att det var ”extraordinära omständigheter” som inte gick att undvika – och att paren därmed inte skulle ha rätt till ersättning – och därför bör flygbolaget ersätta paren med totalt cirka 60 000 kronor. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.