Dom kan göra mobilen dyrare

23 januari, 2014 i Handel

Igår onsdag inleddes rättegången mellan upphovsrättsorganisationen Copyswede och mobiltillverkaren Sony Mobile och tingsrättens dom kan leda till att mobiler blir dyrare. I rättegången ska det avgöras om en mobil ska beläggas med privatkopieringsavgift, skriver Sydsvenskan. Copyswede menar att det i mobilerna finns ett lagringsutrymme som gör att man kan kopiera musik. Läs mer >> I IT24 framkommer det att Sonys inställning är att en mobiltelefon inte är särskilt ägnad för privatkopiering. Läs mer >>

1 svar på Dom kan göra mobilen dyrare

  1. Copyswede hänvisar till mp3-spelare, men det var ju förr i tiden -nu gäller Spotify och annan streaming som INTE lagrar privatkopierade filer.

    Finns inget att diskutera! Enligt Ifpi’s statistik över första halvåret 2013 stod streaming för 94% och downloads för 6% av intäkterna av digital musik.

    Privatkopiering är inte aktuellt i samband med streaming och då faller hela Copyswedes underlag för debitering.

    Som ni ser är statistiken från första halvåret 2013 och då uppkommer istället frågan, hur mycket skall Copyswede betala tillbaka? Privatkopieringens ”marknadsandelar” hade ju redan då sjunkit avsevärt och detta kan ju inte annat än att ha påverkat Copyswedes rätt att ta ut avgifter.