Bluffaktieliga sprängd

5 mars, 2014 i Bedrägeri, Ekonomi

Londons finanspolis har sprängt en liga och gripit 110 personer som har sålt bluffaktier. Tusentals kunder har förlorat miljardbelopp på att investera i papper som är helt värdelösa, skriver DN. Verksamheten har gått ut på att från olika obskyra ställen ringa upp potentiella investerare och utlova dem hög avkastning på sina sparpengar. Glansiga broschyrer och en påhittad webbsida har allt varit en del av bluffen. Till att börja med har också viss utdelning betalats ut, för att få kunden att binda sig till flera investeringar, som sedan har visat sig värdelösa. Hittills är 850 offer bekräftade, de flesta britter, men polisen tror det handlar om tusentals som lurats. Bluffmakarna har riktat in sig på äldre och sårbara personer, ofta i 70–80-årsåldern. En del har förlorat sparkapital som de arbetat upp under ett helt arbetsliv. Den största individuella förlusten är på över 60 miljoner kronor. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.