Falska oxfilén inte farlig att äta

10 mars, 2014 i Handel, Livsmedel

Den oxfilén som innehåller buffelkött är inte farlig att äta. – Det är absolut inte farligt. Det är mer en fråga om att man ska veta vad man köper och kunna lita på vad man köper, säger Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelsverket, till GT. Myndigheten är inkopplat i ärendet och säger att man säkerställer att allt osålt kött – som finns i huvudsak hos Ica men även lite hos Coop – är spärrat. Nu jobbar Livsmedelsverket med att fånga in eventuella andra aktörer som kan ha köpt kött från samma leverantör och med att spåra källan. – Det tycks vara så att köttet kommer från Italien från början. Sedan har det gått via Danmark till Sverige. Så då kan det mycket väl vara så att det här köttet också hamnat i andra länder. Vi vet ännu inte utsträckningen. Det är 16 prover tagna och såvitt vi förstår är det tre som visat på positivt resultat så sannolikt är inte allt buffel, säger Jan Sjögren. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.