Falska oxfilén inte farlig att äta
10 mars, 2014 i Handel, Livsmedel
Den oxfilén som innehÃ¥ller buffelkött är inte farlig att äta. – Det är absolut inte farligt. Det är mer en frÃ¥ga om att man ska veta vad man köper och kunna lita pÃ¥ vad man köper, säger Jan Sjögren, enhetschef pÃ¥ Livsmedelsverket, till GT. Myndigheten är inkopplat i ärendet och säger att man säkerställer att allt osÃ¥lt kött – som finns i huvudsak hos Ica men även lite hos Coop – är spärrat. Nu jobbar Livsmedelsverket med att fÃ¥nga in eventuella andra aktörer som kan ha köpt kött frÃ¥n samma leverantör och med att spÃ¥ra källan. – Det tycks vara sÃ¥ att köttet kommer frÃ¥n Italien frÃ¥n början. Sedan har det gÃ¥tt via Danmark till Sverige. SÃ¥ dÃ¥ kan det mycket väl vara sÃ¥ att det här köttet ocksÃ¥ hamnat i andra länder. Vi vet ännu inte utsträckningen. Det är 16 prover tagna och sÃ¥vitt vi förstÃ¥r är det tre som visat pÃ¥ positivt resultat sÃ¥ sannolikt är inte allt buffel, säger Jan Sjögren. Läs mer >>