”För lätt att kapa en styrelse”

14 mars, 2014 i Bedrägeri

En bostadsrättsförening i Stockholm fick plötsligt reda på att hela styrelsen var ersatt med personer som inte ägde någon bostad i föreningen. Med kontroll över konton kan någon som tar över en styrelse tömma föreningen på pengar, skriver SVT ABC. När en bostadsrättsförening vill ändra styrelse eller firmatecknare så skickar man in en blankett där man på heder och samvete intygar att styrelsen valts korrekt av föreningen. Bolagsverket tittar att personnummer och organisationsnummer har fyllts i, men man gör inga andra kontroller innan man registrerar den nya styrelsen. Ett systemfel enligt polisen på nationellt bedrägericenter. – Det är uppseendeväckande att det är så enkelt. De måste finnas en större kontroll, men bolagsverket har inte det i sin arbetsbeskrivning. Så de gör inget fel, det är systemet det är fel på, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på nationellt bedrägericenter i Stockholm. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.