Känslorna svårast när barnen ska betala

17 mars, 2014 i Ekonomi

När barnen tar studenten är du som förälder inte längre ­skyldig att försörja dem. Ändå kan det kännas svårt att avgöra om man ska ta betalt av sina vuxna barn när de bor kvar hemma. Det kluriga är oftast inte matematiken – utan känslorna, skriver GP. P-O Hesselbom, familje­rådgivare och socionom, säger att det finns en psykologisk poäng i att ta betalt av sina barn, eftersom det blir ett steg i den separationsprocess som varje förälder måste gå igenom när barnen blir vuxna. Ikano Banks familjeekonom, Bodil Hallin, ger det generella rådet att om barnen har en inkomst så bör man låta dem betala hemma, särskilt eftersom hushållets kostnader ökar när barnen tar studenten; till exempel försvinner studiebidraget och barnet äter ingen lunch i skolan längre. – Försök hitta nya roller, se barnen som vuxna människor som man ska försöka komma överens med. Det finns inte något som är rätt och fel. Varje familj måste på egen hand komma fram till en lösning, säger hon. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.