”Stoppa fulsäljet över telefon – inför skriftlig avtalsbekräftelse”

18 mars, 2014 i Konsumenträtt

Den 15 mars varje år infaller den internationella konsumentdagen. Världen över uppmärksammas i år konsumenternas rättigheter gällande telefoner och dess abonnemang – en bransch många konsumenter upplever som snårig och problemfylld. Konsumentvägledare runtom i landet ser en ökad andel konsumenter som söker råd efter att ha blivit pålurade kostsamma och långa abonnemang av telefonförsäljare. Det skrev Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande inför den internationella konsumentdagen. Man vill att vid ett ”telefonförsäljningsavtal” ska gälla först när köparen mottagit, undertecknat och återbördat en skriftlig kopia som säljaren måste skicka till konsumenten efter säljsamtalet. Till pressmeddelandet >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.