Debatt: ”Nu sänker vi gränsen för amortering”

19 mars, 2014 i Ekonomi

Ohållbar skuldökning, hushåll bygger inte upp en nödvändig buffert för bolån och en sundare lånekultur behöver skapas. På grund av dessa anledningar vill bankernas branschorganisation Svenska Bankföreningen skärpa amorteringskraven, skriver organisationens vd Thomas Östros i en debattartikel i DN. Två åtgärder genomförs; dels amorteringsrekommendation till att gälla alla lån med en belåningsgrad över 70 procent, jämfört med dagens 75 procent, dels alla nya bolånekunder ska få en individuell amorteringsplan från banken. ”Amorteringsplanerna introduceras gradvis under våren och ska tillämpas fullt ut från och med halvårsskiftet. Målet är att flertalet låntagare ska amortera även under 70 procents belåningsgrad.” skriver han. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.