Livsmedelsverket: Ingen fara med micropopcorn

20 mars, 2014 i Handel, Livsmedel

Ett blogginlägg som varnar för micropopcorn har på några dagar lästs av nästan 200 000 personer. Men Livsmedelsverket tonar ner riskerna, skriver Metro. I blogginlägget står det bland annat att ”Det är nog bland det värsta du kan ge dina barn…och dig själv också” och varnar för ämnet diacetyl som används som smörarom i popcornen. Bloggaren länkar också till TT-artikel om en man som tilldömts skadestånd efter att ha fått ”popcornlunga” av att ha ätit för mycket popcorn. Dessutom varnas för limmet som håller ihop förpackningen, som när det värms upp i mikrovågsugn ska spridas in i popcornen. Men enligt Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket, är uppgifterna i blogginlägget ”inte särskilt väl underbyggda när det gäller fakta”. – Ämnen som förekommer i förpackningsmaterial måste testas innan de blir godkända för att användas till livsmedel. Därför är det osannolikt att material i popcornpåsen vid uppvärmning bildar ämnen som innebär en risk för hälsofara. När det gäller diacetyl är det en godkänd arom i EU och de mängder som finns i livsmedel bedömda som säkra att äta, och det gäller även popcorn, säger hon. Läs mer >>

1 svar på Livsmedelsverket: Ingen fara med micropopcorn

  1. Oj, tur att man inte äter micropop då! :)