”Kunderna anser att elfakturorna blivit bättre”

27 mars, 2014 i Handel

Elfakturornas korrekthet och begriplighet blir bara bättre och bättre. Det säger kunderna enligt opinionsmätningar via IPSOS, skriver Svensk Energi på sin nyhetssida. Enligt organisationen har de senaste tio åren haft en stark postiv trend till det bättre. Enligt Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas Energimarknadsbyrå, har klagomålen mot fakturor minskat kraftigt sen månadsmätning av elförbrukningen infördes år 2009. – Det hindrar inte att information och begrepp på fakturan kan förbättras ytterligare för att förenkla för kunden. Det gäller t ex när man blir uppringd av försäljare att man snabbt kan se vilken bindningstid och vilket pris man har på sitt elavtal, säger han. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.