Krav på frukt och grönt skapar svinn

31 mars, 2014 i Handel, Livsmedel

Mycket fokus har lagts på livsmedel som kastas bort i onödan. En ny studie visar att konsumenternas och handelns krav skapar mer svinn än handelns normer när det gäller frukt och grönsaker, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande sedan man gjort en studie. Främst är det krav på utseende som ger svinnet. Men också marknadskrav på sorter, storlek och mognad gör att stora mängder skörd lämnas på fälten eller sorteras bort. Vidare gör stor varutillgång toleransen mindre för defekter. Jordbruksverkets slutsatser är att handelsnormerna bara har begränsad inverkan på svinnet. En orsak är butikskedjorna, som säljer 80 procent av livsmedlen i Sverige, har högre krav på produkterna än normernas lägsta gräns. Till pressmeddelandet >> Själva studien kan läsas här (pdf) >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.