Lyoness polisanmält för att vara pyramidspel

31 mars, 2014 i Handel

Shoppingcommunity Lyoness från Österrike anklagas av Lotteriinspektionen för pyramidspel och har anmält företaget för detta, skriver helahälsingland.se. – Vi har undersökt hela verksamheten och upplever inte att deltagarna får tillbaka insatsen genom en produkt eller tjänst. Syftet handlar i stället om att man ska värva nya deltagare på olika nivåer för att de i sin tur ska erhålla inkomster av värvandet, säger Ida Skoog på Lotteriinspektionen. Medlemmarna i konsumentledet behöver inte betala något om de inte vill. Det går också att värva nya medlemmar. För varje ny medlem får värvaren en ersättning som baseras på de summor som den nye medlemmen handlar för. Ett klassiskt upplägg för ett pyramidspel, enligt Lotteriinspektionen.

– Vi är inget annat än ett lojalitetsprogram för företag. Närmaste konkurrent skulle man kunna säga är SAS. Vi är absolut inte oroliga för att vi ska bli stämda eller åtalade för att bedriva pyramidspel. Vi är så långt ifrån det som man kan komma. Lotteriinspektionen mixar ihop vår MLM-del, alltså en rekommendationsdel. Det är precis lika som Tupperware eller Herbalife, säger Jan-Erik Persson, vd för den svenska delen av Lyoness. Men där finns en väsentlig skillnad, enligt Lotteriinspektionen. Ett MLM-företag ska marknadsföra en produkt eller tjänst och det tycker inte myndigheten att Lyoness gör. Läs mer >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.