Så lurar annonsörerna på Facebook just dig

10 april, 2014 i Bedrägeri, Handel

Falska länkar, otroliga löften och dolda kostnader – så ser många annonser på Facebook ut. Nätjätten får hård kritik från konsumenthåll, skriver GP. – Om jag visar att jag vill gå ner i vikt, få tillbaka hår, tjäna pengar – då serveras jag oundvikligen bluffannonser på de områdena. Företagen vet precis vilka knappar de ska trycka på och vad de ska locka med, säger Anders Nyman, som driver konsumentsajten knyt.se. – Jag vill bestämt hävda att man kan lita på Facebook-annonser, säger Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Sverige. – Det finns brottslingar som har försökt manipulera systemet men det handlar om enstaka annonser relativt sett. Fredriksson upprepar flera gånger att det är ”ett gemensamt intresse” att få bort osanna annonser och att användarna gärna ska anmäla dem. Anders Nyman, å sin sida, är skeptisk till Facebook-talesmannens resonemang. – Hur många användare vet egentligen hur man anmäler en annons? Om Facebook vill ta det här på allvar borde de själva annonsera och uppmana användarna att rapportera fusk. Till artikeln >>
GP Konsument tittade närmare på en fuskannons om ”gratis” muskelpiller, som i själva verkat visade sig kosta tusenlappar. Läs mer >>
För aktuella exempel på annonsbluffar, se facebook.com/Annonsfusket.

Kommentarsfunktionen är avstängd.