Matskribenten som gav oss lättmjölk och bäst-före-datum

6 maj, 2014 i Allmänt

Pernilla Tunberger, signaturen Pernilla, (1912–1986), journalist, matskribent och författare, dök upp som en frisk fläkt i en mansdominerad Dagens Nyheter 1937. Tanken var inte bara att skriva matrecept. Hon försåg även DN:s läsekrets med granskande artiklar om livsmedelsindustrin, och skrev artiklar om mode, skriver tidningen. En av hennes kampanjer resulterade i en lag, lex Pernilla, som gick ut på att allt livsmedelsemballage skulle förses med förpackningsdatum och bäst-före-datum. 1970 tilldelades Pernilla Tunberger som första kvinna Stora Journalistpriset i kategorin Dagspress, ”För hennes orädda, konsekventa och journalistiskt kraftfullt genomförda konsumentreportage”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.