Allt kan stöldskyddas med märk-dna

16 maj, 2014 i Allmänt

Här är varningen som avskräcker tjuvarna. Sedan Sticklinge på Lidingö började skylta om märk-dna har inte ett enda inbrott rapporterats, skriver DN. 1500 hushåll i tre stockholmskommuner har provat på polisens senaste verktyg i kampen mot inbrottstjuvar: ett syntetiskt framställt dna. Den vita eller färglösa vätskan, som penslas på värdesaker likt ett nagellack, blir osynlig för blotta ögat men framträder i fluorescerande färger under uv-ljus. Likt dna-molekylen i våra kroppar är varje formel unik och kan därför spåras. – Målet är att få ner bostadsinbrotten med 30 procent. Men jag personligen tror att vi kommer att mer än halvera dem, säger polisen Ulf Malmqvist. Märk-dna har rört om i den undre världen. Genom telefonavlyssningar i pågående förundersökningar har polisen snappat upp en oro bland Sveriges yrkeskriminella. Några dök till och med upp på informationsmöten om projektet och ställde frågor. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.