Här är företagen vi avskyr mest

27 maj, 2014 i Handel

För andra året i rad toppar tv-, internet- och telefoniföretagen Konsumentrapportens lista över bolag med lägst förtroende. Samtidigt fortsätter telefonförsäljare att vara avskydda bland Sveriges konsumenter, skriver SvD. Rapporten väger samman resultaten av en omfattande konsumentundersökning med klagomål till bland annat Konsumentverket, Allmänna reklamationsnämnden och konsumentvägledarna på plats ute i Sveriges kommuner. Om tre veckor börjar nya regler gälla för landets telefonförsäljare och säljarna måste informera om upp till 18 punkter, som pris och avtalsvillkor. Men det räcker inte. Konsumentverket vill nu att det ska krävas ett aktivt beslut från en konsument för att telefonförsäljare ska få ringa upp. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.