Svensk hackare riskerar 17 års fängelse

30 maj, 2014 i Bedrägeri

En 24-årig svensk man är misstänkt i en bedrägerihärva i USA. Han är misstänkt för att ha skapat ett datorprogram som använts av hackers för utpressning av över 500.000 personer, skriver Aftonbladet. Svensken greps i Moldavien i november och är misstänkt för att ha stå bakom gruppen Blackshades som som skapat ett datavirus av typen Remote Acces Tool, RAT. Programmet har gett hackarna tillgång offrens privata bilder, lösenord och i vissa fall har de även kunna spionera på offren genom deras webbkameror. Offren har enligt åtalet även hotats och trakasserats med meddelanden som deras dator har läst upp högt. Programmet kunde användas för att låsa datorerna och sedan kräva en lösensumma för att låsa upp dem igen, skriver AFP. Programmet såldes till hackare för 40 dollar, cirka 250 kronor, och enligt FBI fanns det över 6000 kundkonton i 100 länder. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.