Debatt: Bristen på kontanter ett växande problem

16 juni, 2014 i Ekonomi, Handel

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Sveriges Konsumenters Jan Bertoft om problemet med det kontantlösa samhället. Enligt Bertoft är det viktigt att kontanter finns kvar eftersom det också handlar om digital säkerhet och personlig integritet eftersom allt registreras på nätet när vi betalar med kort. ”Hur har det kunnat bli så här? Enligt finansmarknadsminister Peter Norman, som intervjuades i Dagens Nyheter den 1 juni, handlar det främst om kostnader. Kontanter är dyra att hantera, säger han. Men det är långt ifrån någon entydig sanning. Även korthantering har kostnader. Så kostnadsargumentet håller inte. Däremot förlorar bankerna intäkter på att kontanterna finns kvar som betalmedel. Om alla betalningar skedde med kort skulle bankerna få full kontroll över hela betalkedjan och få möjlighet att införa nya in- och uttagsavgifter på transaktioner. Bankernas försök att börja ta betalt för tjänsten Swish från och med den första juli i år, som de hastigt fick dra tillbaka efter allmänhetens proteststorm, är en föraning åt hur det kan gå på sikt när kontanter inte finns som alternativt betalsätt”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.