Nu träder EU:s nya konsumentregler i kraft

16 juni, 2014 i Konsumenträtt

Se upp, listiga säljare på Sveriges gator. Från och med nu har kunder som blir stoppade i farten rätt att ångra sitt köp i 14 dagar. Fredagen den 13 börjar nämligen de nya konsumentreglerna för EU att gälla, skriver SVT Nyheter. En av de största förändringarna blir att kunder nu har rätt till 14 dagars ångerrätt även utanför affärslokaler – när du blir stoppad av en säljare på gatan till exempel. Men, det gäller bara för köp över 400 kronor, och inte när du stannar vid ett fast stånd. En annan stor skillnad gäller e-handeln. E-handlare får nu rätt att ta ut en värdeminskning om en vara skickas tillbaka med en fläck eller reva – alltså inte i oförändrat skick. Maria Wiezell, konsumentvägledare för Sveriges konsumenter, varnar för att ångerrätten på 14 dagar nu börjar gälla i samma stund du genomför köpet. Säljaren ska fortfarande skicka hem informationen, men i samma stund du tackat ja till en tjänst tickar ångerrätten. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.