Ny försäkring ska skydda mot näthat

18 juni, 2014 i Konsumenträtt

I dag lanseras en ny försäkring mot näthat, men det är inte alla som hyllar initiativet. Ett bra sätt att tjäna pengar på folks oro, tycker kritiker. Det skriver SVT Nyheter. – Problemen med näthat växer och vi vill vara först med en försäkring som skyddar den som drabbas, berättar Johan Rydeberg, chef för konsumentdivisionen på AIG, försäkringsbolaget som lanserar försäkringen. Försäkringen ska ge skydd mot olika former av brottsligt näthat, som till exempel förtal, förolämpning och identitetsstöld. Försäkringstagaren kan få konsulthjälp att radera ut kränkningar på nätet och spåra den som som står bakom. Dessutom täcks kostnader för ett juridiskt ombud om den som drabbas vill driva fallet vidare. Juristen Mårten Schultz har varit med och utvecklat försäkringen och tycker det är ett lysande initiativ. Men nätforskaren Elza Dunkels ifrågasätter den nya försäkringen. – Min första tanke är: Nu vill försäkringsbolagen tjäna pengar på oron som finns hos föräldrar, säger hon. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.