Är svenska jordgubbar verkligen giftiga?

24 juni, 2014 i Livsmedel

I en artikel som postats på facebooksidan Matfusket påstås svenska jordgubbar innehålla gifter och därför vara farliga att äta. Hör Livsmedelsverkets toxikolog Anneli Widenfalk reda ut hur det ligger till, skriver P3 Nyheter. – Det stämmer att vi hittar kemiska bekämpningsmedel i svenska jordgubbar, men det betyder inte att jordgubbarna är farliga att äta. Det är extremt låga halter av gift, så pass låga att det precis är på gränsen att vi kan se dem i våra mätningar. Ett litet barn skulle kunna äta 4 kilo jordgubbar varje dag året om utan att ta skada, säger Widenfalk. – Det ligger ju också ett ansvar för de som skriver artiklar och inlägg att berätta sådant som är sant så att information som den här blir trovärdig, säger Björn Bernhardson som ligger bakom sajten Äkta vara. David Appelgren, grundare Matfusket ville inte medverka i P3 Nyheter med Karlsten men skickar en kommentar där han bland annat skriver ”Matfusket är en ideell sida som drivs av och för konsumenter. Vi postar inlägg och observationer som våra läsare skickar in till oss. Inlägget om de besprutade jordgubbarna är baserat på en insändare av Rune Lanestrand. Vi har kollat upp faktan i insändaren och bedömt att den stämmer”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.