Debatt: Tillverkarna tiger om faran i plastprylarna

26 juni, 2014 i Hälsa

Ethel Forsberg, fd generaldirektör Kemikaliesinpektionen, skriver i en debattartikel i Aftonbladet att barn är mest utsatta för giftiga kemikalier i läsplattor och mobiler. ”Var tredje sekund tas en ny kemikalie fram i industrin. Tillväxt är bra. Men lagstiftarna har inte förmått hålla takten. 143 000 kemikalier har släppts ut på marknaden utan att någon har ordentlig koll på riskerna. Successivt har reglerna skärpts. Men kemikaliekontrollen har en näst intill omöjlig uppgift. Vi har försatt oss i en situation där vi dagligen utsätts för en blandning av många farliga kemikalier i våra hem. De finns i textilier och kläder, i byggmaterial, inredning och möbler, i mat och köksutrustning, i leksaker och elektronik”, skriver hon. ”För leksaker har lagstiftarna skärpt kraven de senaste åren. Några värstingar är förbjudna. Men för elektronik har än så länge väldigt lite gjorts”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.