40.000 kan drabbas av Gotlandsbåtens biljettstrul

27 juni, 2014 i Konsumenträtt

Gotlandsbåten hade omkring 40 000 bokade resenärer men har i dag ekonomiska problem med att betala tillbaka de biljetter som köpts till de planerade färjeturerna mellan Visby och Västervik. Det skriver P4 Kalmar. Lasse Olofsson är en av de besvikna resenärerna som blivit lovad ombokning och mellanskillnaden betald. Nu får han själv fixa sin ombokning. Enligt Kristina Wallin, jurist på Konsumentverket, är det svårt att säga vad ett klagomål kan leda till. Till artikeln >>
Enligt Konsumentverket är Gotlandsbåten skyldig att antingen betala tillbaka pengar för redan köpta biljetter eller att boka om resenärerna. Men Gotlandsbåtens styrelse har inte råd att boka om dem, skriver P4 Gotland.

Kommentarsfunktionen är avstängd.