Tullen jagar kopior åt fler

11 augusti, 2014 i Handel

Piratkopior är ett växande problem på den svenska marknaden. Det menar Tullverkets expert Per Holgersson. Alltfler företag ber tullen om hjälp att stoppa kopiorna, skriver Sydsvenskan. Tullen har i dagsläget ansökningar från över tusen olika företag, nära en tiodubbling på tio år. Tullverket stoppade förra året piratkopierade artiklar till ett värde av fyrtio miljoner kronor. Det var nära en fördubbling jämfört med 2012, men strax under eller i samma nivå som de sex åren dessförinnan. Drygt sjuttio procent av tullens ingripanden mot piratkopior görs bland mindre post- och kurirförsändelser. De vanligaste frågorna till Konsument Europa (en enhet inom Konsumentverket som arbetar med e-handel inom EU) när det gäller piratkopior rör kläder, väskor och glasögon av kända och exklusiva märken. Enhetschefen Jolanda Girzl säger att det även utöver kopiornas ofta bristande kvalitet finns en moralisk aspekt att undvika dem. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.