Betalar för Dreamliner – får åka i gamla plan

14 augusti, 2014 i Konsumenträtt

Tusentals passagerare som köpt en resa med Norwegians nya Dreamlinerplan har snuvats på upplevelsen och i stället fått flyga med ett annat, äldre plan. I Norge har Transportklagenemnda kommit fram till att flygbolaget ska ge ett prisavdrag på 10 procent, skriver SvD. I inget fall har Norwegian valt att följa nämndens beslut. I Sverige anser Allmänna reklamationsnämnden inte att Norwegian gjort något fel. ”Utredningen visar inte att parternas avtal inneburit att transporten skulle ske med en viss flygplanstyp eller att planet skulle ha viss utrustning ombord. Att det saknats underhållningssystem på planet innebär således inte att det förekommit fel i fullgörandet av reseavtalet som ger rätt till prisavdrag eller annan kompensation”, skriver ARN i sitt beslut. Den svenska luftfartsrättsadvokaten Stephan Eriksson håller inte med ARN. – I sin marknadsföring har Norwegian gått ut stenhårt med sin ”Dreamliner-upplevelse”, att det är något guldkantat och det är väl därför många köpt resan också. Om det här skulle prövas i svensk domstol tror jag att man hade kommit fram till att bolaget sålt något som det inte levererat, säger han. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.