Glutenfritt på allas läppar

14 augusti, 2014 i Hälsa, Livsmedel

Den senaste hälsotrenden är att utesluta gluten ur sin kost. Trots att man inte har någon överkänslighet eller allergi, skriver TT. – Det finns inga vetenskapliga bevis på att en glutenfri diet skulle skydda kroppen från olika typer av sjukdomar, ge bättre fysiska prestationer eller ökat välmående. Man blir inte heller glutenintolerant av att få i sig normala mängder gluten, som många kanske tror, säger Anneli Ivarsson, barnläkare och docent i epidemiologi vid Umeå universitet. En fara med en glutenfri kosthållning är att andelen fibrer ofta blir väldigt liten och att kosten på andra sätt kan bli obalanserad, menar hon. En annan risk med den glutenfria trenden är att sjukvården riskerar att missa dem som verkligen har celiaki och behöver hjälp. – Livsmedelsindustrin och medier lyfter fram glutenfritt som ett universalmedel, men i själva verket blir många vilseledde och köper dyra produkter helt i onödan, säger hon. Det extra tillsatta glutenpulver som ofta finns i industriellt framställt bröd varnar hon dock för. Det gör att brödet innehåller extra mycket gluten, och som dessutom kan bli mer toxiskt för kroppen än naturligt gluten. En bidragande förklaring till den höga förekomsten av celiaki i Sverige skulle kunna vara just den stora konsumtionen av den här typen av bröd. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.