Glutenfritt på allas läppar

14 augusti, 2014 i Hälsa, Livsmedel

Den senaste hälsotrenden är att utesluta gluten ur sin kost. Trots att man inte har nÃ¥gon överkänslighet eller allergi, skriver TT. – Det finns inga vetenskapliga bevis pÃ¥ att en glutenfri diet skulle skydda kroppen frÃ¥n olika typer av sjukdomar, ge bättre fysiska prestationer eller ökat välmÃ¥ende. Man blir inte heller glutenintolerant av att fÃ¥ i sig normala mängder gluten, som mÃ¥nga kanske tror, säger Anneli Ivarsson, barnläkare och docent i epidemiologi vid UmeÃ¥ universitet. En fara med en glutenfri kosthÃ¥llning är att andelen fibrer ofta blir väldigt liten och att kosten pÃ¥ andra sätt kan bli obalanserad, menar hon. En annan risk med den glutenfria trenden är att sjukvÃ¥rden riskerar att missa dem som verkligen har celiaki och behöver hjälp. – Livsmedelsindustrin och medier lyfter fram glutenfritt som ett universalmedel, men i själva verket blir mÃ¥nga vilseledde och köper dyra produkter helt i onödan, säger hon. Det extra tillsatta glutenpulver som ofta finns i industriellt framställt bröd varnar hon dock för. Det gör att brödet innehÃ¥ller extra mycket gluten, och som dessutom kan bli mer toxiskt för kroppen än naturligt gluten. En bidragande förklaring till den höga förekomsten av celiaki i Sverige skulle kunna vara just den stora konsumtionen av den här typen av bröd. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.