Researrangör bör ge prisavdrag för misslyckad hälsoresa

15 augusti, 2014 i Konsumenträtt

ARN rekommenderar en researrangör i Täby att ersätta en kvinna med 5000 kronor för misslyckad hälsoresa, skriver Dagens Juridik. Hotellet ändrades före avresan, och enligt kvinnan hade spat på det nya hotellet en trasig ångbastu, en jacuzzi som var smutsig och en iskall pool. Trots utlovad vegetarisk detoxmat serverades, enligt kvinnan, mestadels fisk till måltiderna. Enligt ARN är det ostridigt att det nya hotellet inte varit likvärdigt med det ursprungligen bokade. Eftersom det framgår att kvinnan lagt särskild vikt vid en lugn, stillsam och avkopplande miljö rekommenderas researrangören att ersätta henne med 5 000 kronor av resans pris på 17 300 kronor. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.