Plastkulor i maten hot mot vår hälsa

21 augusti, 2014 i Hälsa, Livsmedel, Miljö

Inte ens i maten slipper vi farlig plast. Lunchkycklingen, räkmackan och den inlagda sillen kan alla innehålla plast. Små plastkulor används flitigt i kosmetik och hygienprodukter, sköljs ut med avloppsvattnet, passerar reningsverk och når våra vattendrag och till sist världshaven. Det skriver Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör Kemikalieinspektionen, i SvD. När plastkulorna, eller mikroplasten som de kallas på fackspråk, har kommit ut i haven får fisk och andra vattenlevande organismer i sig dem. Plasten kan innehålla farliga ämnen från början. Men de små kulorna fångar också upp och binder miljögifter som redan finns i havet. Fisk och skaldjur fångas, blir till foder och mat. Det är så vi får det på tallriken. I USA har tre delstater beslutat att förbjuda kosmetik och hygienprodukter som innehåller plastkulor. När får vi se denna utveckling i Sverige och i Europa? undrar Forsberg. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.