Dammsugarexperter försvarar EU:s förbud

3 september, 2014 i Miljö

1 september trädde EU:s förbud mot försäljning av dammsugare med en motoreffekt på över 1600 watt i kraft. Förbudet uppges ha lett till köphysteri bland städfanatiker som velat säkra tillgången till de riktigt sugstarka modellerna, skriver Miljöaktuellt. Men experter menar att sambandet mellan effekt och effektivitet inte är givet. I ett tyskt test fungerade 38 modeller inom wattgränsen bra. Däremot oroar man sig för den nya gränsen på 900 watt som planeras från och med 2017. – Bara tre dammsugare städade bra när de använde 900 watt, men vi tror att tillverkarna kommer att bättra sig, säger Erika Gehrke på Stiftung Warentest till BBC. Till artikeln >>

1 svar på Dammsugarexperter försvarar EU:s förbud

  1. Det intressanta är avgiven effekt – d.v.s. sugeffekten – och inte ingående effekt!!
    Det finns dammsugare med en ingående effekt på 1200 Watt som har en sugeffekt på 300 Watt och det finns dammsugare med en ingående effekt på 2200 Watt som har en sugeffekt på endast drygt 200 Watt!

    En märkning med sugeffekten vore således intressant!!

    Dessutom så vadå ”städfanatiker”???
    Är det bara fanatiska människor – enl. artikelförfattaren – som vill ha det renstädat???