Mannen bakom Zuperbox försökte blåsa företagare

3 september, 2014 i Granskningar

Monaco-svensken Erik Moschos försökte på manfredcohen.com blåsa företagare som sökte investeringar. Sidan släcktes raskt när Konsumentnytt började ställa frågor.

Företagaren Nils, som vill vara anonym, sökte finansiärer till ett projekt. Han hittade hemsidan manfredcohen.com, där man bland annat kan läsa att de ”hjälper företag och exceptionella entreprenörer med alla typer av finansiering”, och att de har det ”största riskkapitalistnätverket”.

- Jag anmälde mitt intresse, och pratade också med en Erik Gustafsson på telefon. Ganska snart började jag fundera över varför de var så ivriga.

Nils berättar att han erbjöds ett dokument som de kallar för ”corporate tune-up”. För det ville de ha 50-60 000 kronor.

- Lockelsen är att man efter det hamnar raka vägen hos deras investerare, säger han.
Att påbörja en corporate tune-up visar sig också vara en förutsättning för Nils att ens få träffa Manfred Cohen på deras kontor i Stockholm.

När Konsumentnytt granskar den påstått kända firman – som ska ha hjälpt tusentals företag – dyker flera frågetecken upp. Domänen är anonymt registrerad så sent som i mars i år. Adressen i Stockholm går till ett kontorshotell, och adressen i London till ett företag som erbjuder virtuella kontor. De fyra anställda som namnges på hemsidan har porträttbilder som är stulna från ett tyskt företags hemsida.

I ett mejl får Nils veta att Manfred Cohen är ett varumärke inom Sequrum Ltd, som är registrerat i Storbritannien. Det visar sig vara en sanning med modifikation. Konsumentnytt spårar organisationsnumret till Gibraltar, där företaget startades 2012. Då hette det DO IT EXPERIENCES. Namnbytet till Sequrum skedde först i juni i år.

Fredrik Cassel är General Partner på riskkapitalbolaget Creandum, känt för bland annat investeringar i Spotify och iZettle. Vi ber honom att kika på Manfred Cohens hemsida.

- Vår business är helt referensstyrd, säger han till Konsumentnytt. Han säger att de är stolta över att skylta med de framgångsrika bolag de investerat i.

- Det ser inte ut som att de här tänker likadant – jag hittar inga som helst konkreta referenser till något av de bolag de har hjälpt.

Men är det då vanligt att företag som Manfred Cohen vill ha betalt för sina tjänster i förväg?

- De råd jag ger entreprenörer är att först se vad de kan få för hjälp utan någon ersättning alls, säger Fredrik Cassel.
- Det är utan undantag en utmärkt illustration av den hjälp man kommer att få efter att de fått investera eller ett kontrakt. Ofta kan man få massvis av hjälp och assistans av bra folk utan att det kostar något. De som är seriösa vet att det är på så sätt man bygger långsiktiga relationer och visar vilket värde man kan komma med.

Bakom Sequrum Ltd står enligt företagsregistret i Gibraltar utlandssvensken Erik Moschos i Monaco. Hans företag Zuperbox har tidigare fått kritik i bland annat SVT:s Plus för att sälja presentkort på upplevelser som inte finns eller gått att utnyttja. Då valde han att inte prata med media.

Det gör han inte nu heller. Det mobilnummer företagaren Nils fått till ”Erik Gustafsson” på Manfred Cohen går enligt appen Truecaller till Erik Moschos. Kontorshotellet i Stockholm, som även sköter växelnumret, bekräftar att det är just Erik Moschos nummer.

När Konsumentnytt efter flera försök kommer fram svarar en man: – Ja, det är Johan!

När han hör att det är en journalist som ringer förnekar han att numret går till någon på Manfred Cohen. – De har väl givit fel nummer, det vet inte jag. Jag har inte tid just nu, säger Johan och slänger på luren.

En timme senare är Manfred Cohens hemsida, twitterkonto och Facebooksida borttagna, och både växel- och mobilnumret är avstängda.

/Anders Nyman

Artikeln är tidigare publicerad i Driva Eget nr 5/2014.

Kommentarsfunktionen är avstängd.