Ny bedrägeriliga lurar företag

22 september, 2014 i Bedrägeri

Polisen håller på att utreda en härva där ett hundratal företag har lurats på 10-tals miljoner sen i somras. Bedrägeriet är mycket avancerat och polisen misstänker ett kriminellt nätverk bakom bluffen, skriver SVT Nyheter. Det handlar om mycket stora volymer av en mängd olika produkter – exempelvis en pall med nya surfplattor, lådvis med smartelefoner, byggmaterial för att bygga färdigt ett helt hus. Bedragarna har lurat företagen genom att registrera en domänadress snarlik andra stora kända företag. – Det äkta företaget heter till exempel SVT och har en domänadress som då är svt.se. Bedragarna skapar en ny domän som till exempel heter svte.se. När de sen skickar ut beställningar via mail, så ser det hela korrekt ut och eftersom företaget har gott renommé, så skickar man varorna, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. Varorna levereras till en adress där bedragaren också tar emot varorna. Polisen är mycket förtegen kring härvan och utredningen sker i södra Sverige. En person har gripits, men polisen räknar med flera gripanden och det finns även kopplingar till andra europeiska länder. Till artikeln >>
Peter Forsman, abuseansvarig på .SE, påpekar i en kommentar att det varken rör sig om IP-adresser eller ”falska” domännamn, som påstås i artikeln. Domänadresserna är riktiga men förvillande eftersom de är snarlika etablerade företags adresser. – Jag vågar även påstå att det här är det största exemplet på sk Social engineering i dessa sammanhang, för mycket riktigt så har bedragarna inhämtat små delar av information från olika källor och tillsammans skapat en fasad som är väldigt svår att se igenom, ens när det är ”för sent”, skriver han.

Kommentarsfunktionen är avstängd.