Farliga ämnen i kläder identifierade

6 oktober, 2014 i Hälsa

Det kan finnas betydligt fler farliga ämnen i våra kläder än tidigare känt, uppger Kemikalieinspektionen i en ny rapport. Det skriver SVT Nyheter. Inom EU konsumerar vi cirka 19 kilo textilier per år och person. I Sverige är siffran 14 kilo, enligt Kemikalieinspektionen. De har granskat 2500 farliga ämnen i kläder och hittat hundratals som är farliga för människan och miljön. För att tillverka ett kilo tyg till t-shirts används tre kilo kemikalier. En del av dessa finns kvar i tröjan du sedan köper. Sedan tillkommer kemikalier för att motverka mögel och svettlukt. Drygt tio procent av de ämnen som myndigheten undersökte bedöms vara skadliga för människor. Det handlar bland annat om färgämnen som kan orsaka allergier. Ungefär fem procent av ämnena Kemikalieinspektionen fann bedöms kunna ha mycket skadlig påverkan på miljön. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.