Nätmöbler ett ärende för polisen

6 oktober, 2014 i Bedrägeri, Handel

Det webbaserade möbelföretaget Infurn, som efter allt att döma är baserat i Spanien, fortsätter att orsaka problem för kunder över hela Europa. Det skriver Konsument Europa, som tagit emot anmälningar mot företaget under lång tid. I regel har anmälningarna rört sig om försenad eller utebliven leverans, eller att utlovad återbetalning inte skett. De polisiära myndigheterna är nu ansvariga för den vidare utredningen, och det är de som kommer ta ställning till huruvida Infurn kan ställas inför rätta för bedrägeri. Om så skulle vara fallet underlätter det möjligheten för konsumenter att begära återbetalning vid köp gjorda med kreditkort som t.ex. VISA eller Mastercard, enligt konsumentkreditlagen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.