”Meningslöst att sprita händerna”

13 oktober, 2014 i Hälsa

Vårt sociala beteende gör det meningslöst att använda handsprit, skriver SVT Vetenskap. Vi lever så tätt inpå varandra att förkylningar och influensa drabbar oss ändå, menar två göteborgsläkare. Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, menar att vi bygger upp ett bacillskräcksbeteende och att människor som har ett normalt fungerande immunförsvar inte behöver oroa sig. – Handsprit hör hemma i sjukvården. Det är en gåta varför folk använder det, säger hon. Ingemar Qvarfordt, överläkare inom vårdhygien vid Sahlgrenska, håller med. Kärnproblemet är att även om man spritar händerna fria från smittsamt virus, så fungerar det bara tills man tar i någonting med händerna igen. Man måste hålla koll på var ens händer är och tar man i något eller någon, inklusive andra delar av den egna kroppen, måste man sprita sig igen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.