Doftmaskiner ska locka oss att shoppa

14 oktober, 2014 i Handel

Allt fler företag har börjat sätta upp doftmaskiner som parfymerar i inomhusluften, skriver SVT Nyheter. Doften styr kunden att tänka på något positivt och målet är att få kunderna att handla mer. Doftmarknadsföring har länge varit stort i USA och Japan. – Vårt luktsinne är vårt starkaste emotionella sinne. Om man vill väcka emotionella värden snabbt och nå människors minnesbank är luktsinnet och doft det absolut mest effektiva, säger Margareta Andersson, vd på företaget Lexter som arbetar med doftdesign. Livsmedelsföretagen var först ut, och vid lösgodiset släpps till exempel koladoft ut och vid fruktdiskarna tillsätts papaya- och citrusdoft i luften. I dag har doftmaskinstrenden spridits till flera branscher i Sverige. – Man kan till exempel sälja tv-apparater med popcorndoft och kaffemaskiner med en doft av nybryggt kaffe. För att sälja tvättmaskiner kan man tillsätta en doft av nytvättat, säger Jaroslav Maslennikov på Aroma Marketing Sverige. – I en magisteruppsats testade vi att pumpa ut citrusdoft och skogsdoft i tre stormarknadsbutiker. Då gick försäljningen av schampo upp med 20 procent och kunderna tyckte att produkterna hade en bättre kvalité, säger Jens Nordfält som är doktor i butiksmarknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.