Nya varningar för akrylamid i maten

20 oktober, 2014 i Hälsa, Livsmedel

Riskerna med akrylamid i livsmedel är mer aktuella än någonsin, skriver GP. Och betydligt värre för hälsan än till exempel rester av bekämpningsmedel. I somras publicerade EU:s livsmedelsmyndighet Efsa en rapport där 43 419 livsmedel hade analyserats. Resultatet visade att de höga halter av akrylamid som hittats i bland annat chips, pommes frites, bröd och frukostflingor inte hade minskat. En uppföljande rapport som Livsmedelsverket just nu sammanställer ser ut att visa på samma resultat. – Vi kan inte säga ”låt bli att dricka kaffe” eller ”sluta äta chips, kakor och bröd”. Då blir det inget kvar på hyllorna, säger toxikolog Lilliane Abramsson Zetterberg. – Om man pratar om riskerna av enskilda kemikalier vi har i mat så utgör nog akrylamid den högsta hälsorisken. Men fet mat är också farligt, säger hon. Till artikeln >>
Kaffe, chips och pommes frites ocn bröd och kakor. Det ger svenskarna mellan 30 och 40 mikrogram akrylamid per dag, skriver GP. När man steker potatis eller rostar bröd är det bättre att ha det gyllengult än brunt. Det är den gyllene regeln – att färgen står i direkt proportion till akrylamidhalten. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.