Livsmedelsverket vill begränsa koffeinhalten

22 oktober, 2014 i Hälsa, Livsmedel

Livsmedelsverket arbetar med ett förslag till maxhalt av koffein i energidrycker, skriver DN. Kritikerna menar att de är hälsofarliga, främst är det koffeinhalten som anses vara skadlig. Hittills har en rad utredningar i olika länder kommit fram till att energidrycker inte är farliga för hälsan om man dricker i måttliga mängder. Trots det varnade i förra veckan forskare från Världshälsoorganisationen, WHO, för att hälsoriskerna bland unga människor ska tas på allvar. Forskarna, som inte representerar WHO:s officiella policy, föreslår bland annat en gräns för koffeinhalten i dryckerna. Den 13 december blir det gemensamma regler om varningsmärkning för koffeinrika drycker inom EU, som innehåler mer än 150 milligram per liter och inte är te eller kaffe. Livsmedelsverket arbetar just nu med ett förslag till maxgräns för koffeinhalten i vissa varor. – Det handlar om ett gränsvärde för koffein både i energidrycker, tuggummin och tabletter, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket. Tidigare har ett förslag om åldersgräns i Sverige stoppats. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.