Fel av elhandlaren 220 Energi att ta betalt i förskott

6 november, 2014 i Handel

Elhandlaren 220 Energi har gjort fel som tagit betalt i förskott. Det har lett till att företagets kunder under vissa månader fått betala för mer än de förbrukat. Energimarknadsinspektionen (Ei) kräver nu att elhandlaren omedelbart ändrar villkoren i sina elavtal skriver myndigheten. – Det är viktigt att kunderna vet vad de betalar för och att de kan lita på att företagen följer de lagar och regler som finns. 220 Energi har brutit mot ett flertal regler och för att kunderna inte ska bli vilseledda väljer vi också att tillfälligt ta bort 220 Energi från vår prisjämförelsesajt elpriskollen.se, säger Sara Sundberg, chef för avdelningen för konsumenträtt på Ei. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.