Linda vill sprida skepcisismens lov

17 november, 2014 i Hälsa

Linda Strand Lundberg tror inte på spöken. Men det är inte därför hon sitter som ordförande för föreningen Vetenskap och Folkbildning – skeptikernas tummelplats nummer ett, skriver VF. – Det stora problemet i dag är alla kvacksalvare och lurendrejare som skor sig på människors godtrogenhet. Där hoppas jag kunna bidra lite, säger hon. Inom några områden formligen myllrar det av mumbo-jumbo, menar hon: som hälsomedel i allmänhet och bantningspreparat i synnerhet. Miljoner människor är beredda att greppa efter plånboken i sin strävan att må bättre och gå ner i vikt. Men varför går vi på bluffarna? – Grundorsaken kan nog spåras till en djupt mänsklig egenskap: våra hjärnors förmåga att se mönster, även där det inte finns några att se. Vi är programmerade sedan urminnes tider att dra snabba slutsatser: de som åt de röda bären dog, alltså äter vi inte de röda bären. – Problemet i dag är att vi fullständigt översköljs av information och desinformation. Våra stackars hjärnor har lite mer att processa än på stenåldern, för att uttrycka sig milt. Det är inte helt enkelt att hålla isär saker och ting. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.