Läcker ditt mobilnummer när du surfar

24 november, 2014 i Bedrägeri, Tele- och internet

Ett säkerhetshål i Telias och Telenors mobilnät har under flera års tid lämnat användarnas telefonnummer öppet för angripare när du surfat via företagets mobilnät, skriver IDG. Telenor har som en del i en tjänst som härstammar från tiden när mobilsurf kallades för wap skickat med telefonnumret till bland annat sajter som sysslar med mobilbetalningar och e-handel. Tanken är att sidan ska kunna använda ditt telefonnummer för att identifiera dig när du utför en transaktion. Nu visar danska hackare att det är enkelt att lura systemet för vilka sidor som ska få ta del om telefonnumret. Säkerhetshålet skulle kunna utnyttjas av till exempel en app i mobilen eller datorn för att ta reda på ditt telefonnummer även om du inte gett ditt medgivande till det. Potentiellt skulle även en webbsida som utnyttjar ytterligare ett säkerhetshål kunna använda tekniken för att ta reda på vem som surfar in på den. Telia däremot stängde av sin funktion för att dela nummer för två år sedan operatören identifierade bedrägerier som genomfördes genom att oseriösa företag samlade på sig mobilnummer. Men, Telia använder fortfarande funktionen för vissa av sina egna tjänster vilket öppnar för det danska hacket. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.