Debatt: Enkelt minska risken för lagfartskapning

26 november, 2014 i Bedrägeri

I höst har det största försöket till lagfartskapning någonsin i Sverige blivit känt. Kaparen försökte ta över lagfarterna till 13 småhus, skriver Ulf Stenberg, chefsjurist Villaägarnas Riksförbund, i Arbetarbladet. Lyckligtvis förefaller försöken genom lyckliga omständigheter inte ha medfört fullbordade kapningar. Men nog borde vi som medborgare kunna kräva ett säkrare lagfartssystem, när staten inkasserar ca 9 miljarder kronor om året i stämpelskatt, menar han. Ulf Stenberg föreslår att Lantmäteriet skickar en underrättelse redan när en ansökan om lagfart kommer in. Det borde även gå att e-postprenumerera hos Lantmäteriet på ansökningar om lagfart för en viss fastighet, motsvarande den Bolagsverket har för bolagsstyrelser. Då får man reda på lagfartskapningen även om bedragaren vittjar brevlådan. Likaså kan man direkt se om någon försöker kapa till exempel en äldre släktings fastighet. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.