Hårdare krav kan slå ut snabblåneföretag

2 januari, 2015 i Ekonomi

Från och med 1 januari ökar kraven på företag som sysslar med sms-lån eller andra typer av snabblån, skriver SR Ekot. Finansinspektionen börjar från och med det nya året att utöva tillsyn över branschen. Myndigheten tror att nästan hälften av snabblåneföretagen som fanns 2014 kommer att läggas ned när kraven nu höjs. – Det handlar väldigt mycket om att de ska ha en sund kreditgivning, och det betyder att de måste kolla innan de lånar ut om kunden kan betala tillbaka. Kan man inte det ska man inte heller ge den här konsumenten ett lån, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen. Sms-lånen började komma under 2006 och har under det senaste året ökat kraftigt. En av Sveriges främsta experter på området är Torbjörn Ingvarsson som är docent i civilrätt på Uppsala universitet. – Jag skulle vilja säga att det i första hand är ett politiskt misslyckande. Åtgärderna har tagit alldeles för lång tid, säger han. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.