Inte farligt att äta vaxade äpplen

12 januari, 2015 i Hälsa, Livsmedel

Ett svenskt filmklipp som delats nära 2500 gånger på Facebook visar hur vissa äppelsorter är ytbehandlade med vax. I kommentarsfältet frågar sig användare vad det är för typ av vax och om det är farligt att äta? Hälsogranskaren reder ut, skriver Metro. Orsaken till att man vaxar vissa äpplen är för att ge frukten ett skydd under transport och för att den inte ska angripas av mögel. Alla typer av äpplen får vaxas, oavsett om det är ekologiska eller inte. I Sverige har Livsmedelsverket godkänt fyra typer av vaxer som alla har naturligt ursprung. – Vi ställer stora krav på tillsatser och till vilka livsmedel som tillsatserna får användas. Alla de här vaxerna är noggrant bedömda, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor på Livsmedelsverket. – Vaxerna tas inte upp av kroppen utan går rakt igenom. Vaxerna är alltså ingenting som påverkar kroppen. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.